Resepi Jagung Rebus Susu Pandan


Assalamualaikum dan Salam Mesra | Resepi jagung rebus susu pandan ,resepi ini kami olah mengikut citarasa serta cara - cara kami .Ini tercetus kerana sudah terlalu jemu serta bosan dengan menikmati jagung rebus yang ianya di beli daripada peniaga - peniaga pasar malam atau sebagainya .

Ia juga untuk kami mempelbagai resepi - resepi masakan/menu yang berasaskan bahan utama jagung .Selain di rebus ,jagung juga boleh di buat jus ,puding ,jagung bakar atau mengikut kreativiti sendiri .

Biasanya jagung rebus hanya dimasukkan garam sahaja ke dalam rebusan tersebut ,untuk resepi ini kami masukkan daun pandan supaya aroma bau pandan menambahkan lagi rasa serta dapat membangkitkan selera sesiapa saja .

Resepi jagung rebus susu pandan sangat sesuai dihidangkan kepada kanak - kanak kerana ia mengandungi zat - zat yang baik untuk tumbesaran mereka .Jagung juga baik untuk mencegah Alzheimer ,makanan untuk meningkatkan stamina serta sumber karbohirat untuk tubuh kita .

Apa pun jua khasiat - khasiat dengan memakan jagung di sini kami kongsikan resepi ini yang ianya mengikut cara kami juga citarasa kami ,cara - cara serta bahan - bahannya seperti yang tertera dibawah ini .


Jagung segar . 

Mentega/planta , cheddar cheese dipanaskan . 

Susu segar serta yogurt dimasukkan . 

Kacau manja - manja apabila ke semua bahan sudah dimasukkan . 

Akhir sekali masukkan daun pandan dan secubit garam atau mengikut selera . 

Biarkan mendidih selama 30 minit atau sampai masak/empuk . 

Bahan - bahan adalah seperti berikut .

1 - 4 tongkol jagung .
2 - 1000 ml susu segar penuh krim .
3 - 3 sudu besar susu pekat manis .
4 - 2 sudu besar mentega/planta .
5 - 5 sudu besar yogurt .
6 - 2 sudu besar cheddar cheese .
7 - 2 helai daun pandan .
8 - Garam secukup rasa .

    Cara - cara penyediaan seperti berikut .

    1 - Panaskan periuk dengan api perlahan dan masukkan mentega/planta .
    2 - Bila mentega/planta sudah cair masukkan cheddar cheese dan yogurt ,kacau manja - manja biar sebati .
    3 - Kemudian masukkan susu segar dan susu pekat manis ,daun pandan serta secubit garam .
    4 - Masukkan jagung dan masak hingga mendidih .
    5 - Masak lebih kurang 30 minit atau sampai masak/empuk .
    6 - Bila sudah masak/empuk ,matikan api dan sedia untuk di hidangkan .

      Begitulah cara - cara serta bahan - bahan untuk resepi jagung rebus susu pandan ,bagi kami resepi ini mudah serta senang disediakan .Di samping itu juga ia dapat menjimat kos serta mempelbagaikan menu .

      Jika ada sebarang pertanyaan atau apa - apa kemusykilan tentang resepi ini ,sudilah kiranya hubungi kami melalui halaman Contact Me atau About Me .Selamat mencuba .

      Artikel terkini terus ke inbox email anda :

      PENAFIAN ( DISCLAIMER ) : Pelbagai bentuk imej, gambar, artikel, video dan pautan yang terkandung dalam blog ini diambil dari sumber - sumber lain .Oleh yang demikian dengan itu HAK CIPTA / COPYRIGHT dimiliki sepenuhnya oleh pemilik sumber tersebut .

      0 Response to "Resepi Jagung Rebus Susu Pandan"

      Catat Ulasan

      Iklan Atas Artikel

      Iklan Tengah Artikel 1

      Iklan Tengah Artikel 2

      Iklan Bawah Artikel