Resepi Laksam Ala Kelantan


Assalamualaikum dan Salam Silaturrahim | Negeri Kelantan sememangnya terkenal dengan kepelbagaian makanannya yang unik , enak , sedap serta memenuhi citarasa/selera siapa saja . Negeri Kelantan juga adalah pengasas/pengeluar makanan - makanan yang berunsurkan tradisional sebagai contohya kuih tahi itik , kuih akok , kuih sarang tebuan , kuih jala mas , kuih lompat tikam , kuih bunga tanjung , kuih badak berendam , kuih serunai , kuih cek mek molek serta banyak lagi .

Jika sesiapa yang berkunjung ke negeri Kelantan kami pasti peluang untuk memcuba resepi/makanan tidak akan dilepaskan begitu saja .Didalam kepelbagaian makanan/resepi tradisional negeri Kelantan ada satu resepi/makanan yang berasaskan tepung beras ianya adalah laksam Kelantan .

Laksam merupakan sejenis masakan/makanan yang diperbuat daripada tepung beras dan dimakan bersama kuah . Kuahnya pula diperbuat daripada isi ikan segar bersama santan kelapa dan bersulam dengan ulam - ulaman yang dihiris - hiris . Biasanya adunan cair tepung beras ini akan disalut pada tudung periuk dan dimasak .

Apabila mengeras , ia akan digulung menjadi panjang dan sedia untuk dihidangkan . Semasa dihidang , gulungan laksam yang panjang dipotong - potong agar mudah menyerap kuah laksam serta senang dinikmati .

Untuk memudahkan kita menyediakan/membuat berikut kami kongsikan cara - cara serta bahan - bahan yang ianya mengikut cara kami , cara - cara dan bahan - bahan seperti yang tertera di bawah .


Laksam yang telah siap dikukus serta digulung .

Bahan - bahan untuk membuat Laksam .

  • 1 - 2 cawan tepung beras . 
  • 2 - 1/2 cawan tepung gandum . 
  • 3 - 2 sudu kecil tepung ubi . 
  • 4 - Secubit garam . 
  • 5 - 4 cawan air suam . 

Cara - cara penyediaan Laksam .

  • 1 - Campurkan semua bahan dan gaul sebati . Perap dalam setengah jam . 
  • 2 - Sementara itu , sediakan periuk kukusan atas api . 
  • 3 - Gunakan loyang atau penutup periuk , letak dalam periuk kukusan . 
  • 4 - Tuangkan 2 senduk adunan tadi dan ratakan sampai masak . 
  • 5 - Keluarkan dan tunggu suam baru gulung . Ulang langkah ( 4 ) hingga habis adunan . 

Kuah laksam dari campuran bahan - bawah dibawah .

Bahan - bahan untuk membuat/memasak kuah Laksam .

  • 1 - 1/2 kilo ikan selayang /sardin/kembung .
  • 2 - Sedikit halia .
  • 3 - 5 biji bawang merah .
  • 4 - 2 ulas bawang putih .
  • 5 - Sedikit serbuk lada hitam .
  • 6 - 3 cawan santan .
  • 7 - Sedikit asam keping .
  • 8 - Garam dan gula secukupnya .

Cara - cara membuat/memasak kuah Laksam .

  • 1 - Ikan dicuci bersih dan di rebus bersama air , asam keping dan sedikit garam . Paras air sama banyak dengan paras atas ikan . 
  • 2 - Bila ikan sudah masak , keluarkan ikan . Asingkan isi ikan dengan tulang . Air rebusan ikan jangan di buang . 
  • 3 - Kisarkan isi ikan dengan halia , bawang merah , bawang putih , dan air rebusan ikan tadi . Masukkan ke dalam periuk . 
  • 4 - Tambahkan serbuk lada hitam , garam asam keping dan gula . 
  • 5 - Masukkan santan dan kacau perlahan - lahan agar kuah tidak berketul ketul hingga masak . 

Ulam - ulaman yang telah siap dihiris . 


Bahan - bahan untuk ulam .

  • 1 - Kacang panjang .
  • 2 - Kobis .
  • 3 - Daun kesum .
  • 4 - Bunga kantan .
  • 5 - Daum ketumber .
  • 6 - Taugeh .

Cara - cara penyediaan .

  • - Hiriskan kesumua bahan- bahan tadi kecuali taugeh . Taugeh hanya dicelup dengan air panas sekejap sahaja . 

Sambal cili padi 


Bahan - bahan untuk sambal .

  • - 10 hingga 15 biji cili padi .
  • - Garam dan gula secukup rasa .

 Cara - cara membuat sambal .

  • - Tumbukkan ke semua bahan - bahan tadi hingga hancur atau mengikut citarasa masing - masing . 


Selesai resepi Laksam Ala Kelantan yang ianya mengikut citarasa kami cara kami , moga - moga menjadi rujukan kepada sesiapa saja dan jikalau ada sebarang pertanyaan sudilah hubungi kami melalui halaman Contact Me atau komen terus di halaman ini .Selamat mencuba .

Artikel terkini terus ke inbox email anda :

PENAFIAN ( DISCLAIMER ) : Pelbagai bentuk imej, gambar, artikel, video dan pautan yang terkandung dalam blog ini diambil dari sumber - sumber lain .Oleh yang demikian dengan itu HAK CIPTA / COPYRIGHT dimiliki sepenuhnya oleh pemilik sumber tersebut .

0 Response to "Resepi Laksam Ala Kelantan"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel