Resepi nasi ayam ala surina kitchen
Sabtu, 2 April 2022
Add Comment

Related
Sememangnya makanan yang di masak sendiri lebih sedap daripada di beli dari luar ,lebih - lebih lagi { air tangan rusuk kiri } lagi menambahkan rasa kasih sayang seisi keluarga .Lebih berkat lagi dimulakan dengan { Bismillah } dan disertakan alunan zikir yang tertentu .
Berikut sepertimana yang tertera di bawah bahan - bahan untuk penyediaan nasi ayam ala surina kitchen .

1 - 3 cawan beras .
2 - 4 cawan air rebusan ayam .
3 - 1 labu besar bawang besar - di hiris .
4 - 4 ulas bawang putih - di hiris .
5 - 2 helai daun pandan .
6 - 2 sudu besar marjerin .
7 - Pewarna kuning .
8 - Bunga lawang ,bunga cengkih dan kulit kayu manis .
9 - Sedikit garam .
1 - Cuci bersih beras dan masukkan ke dalam rice cooker - ketepikan .
2 - Ambil periuk lain ,masukkan marjerin dan panaskan hingga marjerin cair ,kemudian masukkan bunga lawang ,bunga cengkih dan kulit kayu manis .
3 - Kemudian masukkan bahan - bahan yang di hiris tadi ,tumis hingga garing .
4 - Kemudian masukkan air ,daun pandan serta pewarna kuning .
5 - Bubuh sedikit garam { jika suka boleh masukkan kiub pati ayam } tapi saya tak guna .
6 - Biarkan mendidih ,kemudian tuang ke dalam rice cooker tadi ,masaklah nasi macam biasa .

1 - 1/2 ekor ayam .
2 - 3 batang serai .***
3 - 5 ulas bawang putih .***
4 - 2 inci halia .***
5 - 2 inci kunyit hidup .***
6 - Garam secukup rasa .
7 - Minyak untuk menggoreng .
1 - Cuci bersih ayam { kalau boleh ayam tak perlu di potonag kecil } .
2 - Kisar halus ke semua bahan yang bertanda *** { semasa mengisar jangan letak banyak air } .
3 - Kemudian tuang bahan yang di kisar ke dalam bekas yang berisi ayam tadi ,tabur sedikit garam .
4 - Pastikan ayam di salut dengan rata bersama bahan kisar tadi .
5 - Tutup bekas dan simpan dalam peti ais selama 1 - 2 jam { peti ais bahagian bawah } bukan sejuk beku .
6 - Selepas 2 jam bolehlah goreng ayam hingga masak kekuningan .

1 - Ayam { guna bahagian tulang ,kaki leher ayam atau ikut selera } .
2 - 1 biji bawang besar - di hiris .
3 - 4 ulas bawang putih - di hiris .
4 - 2 inci halia - di hiris .
5 - Bunga cengkih ,lawang dan kulit kayu manis .***
6 - Minyak untuk menumis .
7 - Garam dan kiub pati ayam .
8 - Air secukupnya .
9 - Daun sup dan daun bawang .
1 - Cuci bersih ayam dan ketepikan ,ambil periuk dan panaskan minyak .
2 - Tumis bahan yang bertanda *** kemudian masukkan bahan yang di hiris tadi hingga naik bau .
3 - Masukkan ayam dan kacau biar rata .
4 - Kemudian masukkan air { kalau boleh air biar banyak } dan kiub pati ayam .
5 - Masak hingga mendidih dan perasakan dengan garam .
6 - Bolehlah di masukkan daun sup dan daun bawang .
1 - 3 ulas bawang putih .***
2 - 1 biji tomato .***
3 - 3 biji cili merah .***
4 - 5 tangkai cili padi .***
5 - 1 sudu besar cuka .
6 - 1/2 ketul gula melaka.
7 - Sedikit garam.

1 - Kisar halus bahan yang bertanda *** ,kemudian masukkan ke dalam periuk .
2 - Masak dengan api sederhana dan masukkan gula melaka .
3 - Bila gula melaka dah cair ,masukkan cuka dan garam .
4 - Biarkan mendidih kemudian tutup api ,biar sejuk .

Panaskan air rebusan ayam { kuah sup } dan tambahkan kicap kedalamnya .Jika ingin lebih pekat guna kicap pekat .
Boleh juga perahkan air asam limau ke dalam kicap atau mengikut kesukaan / citarasa masing - masing .
Selesai resepi nasi ayam ala surina kitchen ,nampak rumit tapi berbaloi .Cubalah resepi nasi ayam ini dan rasakan sendiri hasilnya .Ianya juga sesuai dihidangkan panas - panas dan masih garing di samping pencuci mulut kesukaan anda ,selamat mencuba .
PENAFIAN ( DISCLAIMER ) :
Pelbagai bentuk imej, gambar, artikel, video dan pautan yang terkandung dalam blog ini diambil dari sumber - sumber lain .Oleh yang demikian dengan itu HAK CIPTA / COPYRIGHT dimiliki sepenuhnya oleh pemilik sumber tersebut .
0 Response to "Resepi nasi ayam ala surina kitchen"
Catat Ulasan