Resepi nasi ayam ala surina kitchen


Perrgh ! mesti ramai mereka di luar sana yang suka menikmati nasi ayam ,tidak kiralah hari - hari biasa atau hari tertentu .Nasi ayam juga sesuai dinikmati semua peringkat umur daripada kanak - kanak hinggalah warga emas .

Terdapat pelbagai jenis nasi ayam di luar sana ,seperti nasi ayam hainan ,nasi ayam madu dan sebagainya .Walaupun banyak jenis nasi ayam yang di jual ,bagi kami lebih mengemari nasi ayam yang di masak sendiri .

Sememangnya makanan yang di masak sendiri lebih sedap daripada di beli dari luar ,lebih - lebih lagi { air tangan rusuk kiri } lagi menambahkan rasa kasih sayang seisi keluarga .Lebih berkat lagi dimulakan dengan { Bismillah } dan disertakan alunan zikir yang tertentu .

Berikut sepertimana yang tertera di bawah bahan - bahan untuk penyediaan nasi ayam ala surina kitchen .


Cara - cara penyediaan nasi ayam seperti di bawah .
Bahan - bahan untuk nasi .

1 - 3 cawan beras .
2 - 4 cawan air rebusan ayam .
3 - 1 labu besar bawang besar - di hiris .
4 - 4 ulas bawang putih - di hiris .
5 - 2 helai daun pandan .
6 - 2 sudu besar marjerin .
7 - Pewarna kuning .
8 - Bunga lawang ,bunga cengkih dan kulit kayu manis .
9 - Sedikit garam .

Cara - cara penyediaan nasi ayam .

1 - Cuci bersih beras dan masukkan ke dalam rice cooker - ketepikan .
2 - Ambil periuk lain ,masukkan marjerin dan panaskan hingga marjerin cair ,kemudian masukkan bunga lawang ,bunga cengkih dan kulit kayu manis .
3 - Kemudian masukkan bahan - bahan yang di hiris tadi ,tumis hingga garing .
4 - Kemudian masukkan air ,daun pandan serta pewarna kuning .
5 - Bubuh sedikit garam { jika suka boleh masukkan kiub pati ayam } tapi saya tak guna .
6 - Biarkan mendidih ,kemudian tuang ke dalam rice cooker tadi ,masaklah nasi macam biasa .


Cara - cara perap ayam .
Bahan - bahan untuk perap ayam .

1 - 1/2 ekor ayam .
2 - 3 batang serai .***
3 - 5 ulas bawang putih .***
4 - 2 inci halia .***
5 - 2 inci kunyit hidup .***
6 - Garam secukup rasa .
7 - Minyak untuk menggoreng .

Cara - cara penyediaan .

1 - Cuci bersih ayam { kalau boleh ayam tak perlu di potonag kecil } .
2 - Kisar halus ke semua bahan yang bertanda *** { semasa mengisar jangan letak banyak air } .
3 - Kemudian tuang bahan yang di kisar ke dalam bekas yang berisi ayam tadi ,tabur sedikit garam .
4 - Pastikan ayam di salut dengan rata bersama bahan kisar tadi .
5 - Tutup bekas dan simpan dalam peti ais selama 1 - 2 jam { peti ais bahagian bawah } bukan sejuk beku .
6 - Selepas 2 jam bolehlah goreng ayam hingga masak kekuningan .


Cara - cara penyediaan sup untuk nasi ayam .
Bahan - bahan untuk sup .

1 - Ayam { guna bahagian tulang ,kaki leher ayam atau ikut selera } .
2 - 1 biji bawang besar - di hiris .
3 - 4 ulas bawang putih - di hiris .
4 - 2 inci halia - di hiris .
5 - Bunga cengkih ,lawang dan kulit kayu manis .***
6 - Minyak untuk menumis .
7 - Garam dan kiub pati ayam .
8 - Air secukupnya .
9 - Daun sup dan daun bawang .

Cara - cara penyediaan sup .

1 - Cuci bersih ayam dan ketepikan ,ambil periuk dan panaskan minyak .
2 - Tumis bahan yang bertanda *** kemudian masukkan bahan yang di hiris tadi hingga naik bau .
3 - Masukkan ayam dan kacau biar rata .
4 - Kemudian masukkan air { kalau boleh air biar banyak } dan kiub pati ayam .
5 - Masak hingga mendidih dan perasakan dengan garam .
6 - Bolehlah di masukkan daun sup dan daun bawang .

Bahan - bahan untuk sos sambal nasi ayam .

1 - 3 ulas bawang putih .***
2 - 1 biji tomato .***
3 - 3 biji cili merah .***
4 - 5 tangkai cili padi .***
5 - 1 sudu besar cuka .
6 - 1/2 ketul gula melaka.
7 - Sedikit garam.


Cara - cara penyediaan sos sambal .

1 - Kisar halus bahan yang bertanda *** ,kemudian masukkan ke dalam periuk .
2 - Masak dengan api sederhana dan masukkan gula melaka .
3 - Bila gula melaka dah cair ,masukkan cuka dan garam .
4 - Biarkan mendidih kemudian tutup api ,biar sejuk .


Cara - cara penyediaan kuah kicap untuk nasi ayam .

Panaskan air rebusan ayam { kuah sup } dan tambahkan kicap kedalamnya .Jika ingin lebih pekat guna kicap pekat .

Boleh juga perahkan air asam limau ke dalam kicap atau mengikut kesukaan / citarasa masing - masing .

Selesai resepi nasi ayam ala surina kitchen ,nampak rumit tapi berbaloi .Cubalah resepi nasi ayam ini dan rasakan sendiri hasilnya .Ianya juga sesuai dihidangkan panas - panas dan masih garing di samping pencuci mulut kesukaan anda ,selamat mencuba .

Artikel terkini terus ke inbox email anda :

PENAFIAN ( DISCLAIMER ) : Pelbagai bentuk imej, gambar, artikel, video dan pautan yang terkandung dalam blog ini diambil dari sumber - sumber lain .Oleh yang demikian dengan itu HAK CIPTA / COPYRIGHT dimiliki sepenuhnya oleh pemilik sumber tersebut .

0 Response to "Resepi nasi ayam ala surina kitchen"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel