Resepi Lepat Pisang
Selasa, 17 Mei 2016
Add Comment
Assalamualaikum dan Salam Mesra | Selain enak dimakan begitu sahaja ,buah pisang juga enak dibuat kerepek pisang ,salad ,jus ,pan cake atau sebagainya .Manakala buah pisang yang hampir masak/tua boleh direbus dan dicicah dengan kelapa parut putih .Pisang juga boleh membantu dalam keadaan kesihatan seperti yang tertera di bawah:
- Darah tinggi dan strok .
- - Pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yang tinggi .
- Kolestrol .
- - Pisang rendah dari segi kalori lemak, sodium yang membantu merendah kolestrol.
- Cirit-birit .
- - Potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat orang yang mengalami cirit-birit.
- Anaemia .
- - Anaemia ialah penyakit kurang darah. Kerana pisang kaya dengan zat besi, ia boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.
- Kemurungan .
- - Orang yang sedang murung lebih cepat ceria apabila makan pisang. Ini kerana kandungan sejenis protein membantu kita menjadi tenang.
- Pening-pening .
- - Cara paling cepat merawat rasa pening-pening ialah dengan meminum minuman susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu. Minuman ini bukan sahaja merawat malah sedap .
Sebagaimana kita semua tahu macam - macam boleh dibuat dengan buah pisang ! Resepi pilihan coretan cerita kami kali ini ialah resepi lepat pisang yang ianya mengikut citarasa kami , cara - cara dan bahan - bahannya seperti yang tertera di bawah :
Pisang yang sudah dilenyekkan bersama kelapa parut.
Sudukan adunan ke dalam daun pisang.
Bungkus mengikut citarasa sendiri.
Susun ke dalam periuk kukusan dan sedia untuk dikukus.
Bahan - bahan seperti berikut :
- 1 - 12 biji pisang berangan ( di lenyekkan , jenis pisang ikut selera anda )
- 2 - 1 1/2 tepung gandum ( ikut saiz pisang kalau pisang kecil tidak perlu habiskan tepung )
- 3 - 1/2 biji kelapa parut putih
- 4 - 1 buku gula melaka ( di hancurkan , kalau suka manis boleh tambah lagi )
- 5 - Daun pisang secukupnya dan dilayurkan dan di potong
- 1 - Campurkan pisang , kelapa parut dan gula melaka ke dalam satu bekas dan di gaul sebati .
- 2 - Kemudian masukkan tepung gandum sikit demi sedikit dan di kacau rata , pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair ( jika adunan terlalu cair boleh tambah tepung lagi ).
- 3 - Ambilkan sekeping daun pisang dan letakkan 2 sudu besar adunan di atas daun pisang tadi , lepas itu bungkuslah seperti membuat lepat biasa atau ikut selera anda , buat sehinga habis adunan .
- 4 - Kukus atas air mendidih selama 20 minit .
- 5 - Setelah masak , sejukkan sepenuhnya sebelum dihidangkan .
Demikianlah secara ringkas cara - cara dan bahan - bahan untuk membuat resepi Lepat Pisang yang ianya mengikut cara kami dan citarasa kami pada semua .Jom ! apa kata hujung minggu cuba resepi ini .Selamat mencuba .
PENAFIAN ( DISCLAIMER ) :
Pelbagai bentuk imej, gambar, artikel, video dan pautan yang terkandung dalam blog ini diambil dari sumber - sumber lain .Oleh yang demikian dengan itu HAK CIPTA / COPYRIGHT dimiliki sepenuhnya oleh pemilik sumber tersebut .
0 Response to "Resepi Lepat Pisang"
Catat Ulasan